I fartygsservitörens kundservicearbete kan det ingå många olika uppgifter i varierande arbetsmiljöer, allt från mässen till kaféer och à la carte-restauranger. Till arbetsuppgifterna hör att göra i ordning och duka i mässen eller matsalen, ta emot beställningar, servera mat och drycker, duka av samt sälja och ta betalt för maträtter och drycker. Servitören kan också lägga sista handen vid portionerna samt dela ut dem inför kunderna i salen.
Förutom att vara kundinriktad och språkkunnig kräver yrket också att man har initiativförmåga och förmåga att anpassa sig till den speciella arbetsmiljön ombord. Arbete ombord fartyg kräver god fysisk kondition och stresstålighet.
Utbildning
Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för kundservice, som avläggs på andra stadiet. Examensdelen Fartygsekonomi ger beredskap att arbeta som fartygsservitör.
Arbetsuppgifter ombord
Fartygsservitörer kan arbeta i restauranger och kaféer på passagerarfartyg och ropax-fartyg. På fraktfartyg kan man arbeta som ekonomibiträde.