Fartygskocken arbetar i fartygets kök med att tillreda måltider för passagerarna och personalen. Fartygskocken sköter också renhållningen i köket samt matförråden. Fartygskockar arbetar både på passagerar- och fraktfartyg. Fartygskocken arbetar i fartygets kök med att tillreda frukost, lunch och middag till fartygets passagerare och personal.
Till fartygskockens uppgifter hör att tillreda kalla och varma rätter för både vardag och fest. På fartyg i långfart bakar kocken också mat- och kaffebrödet. På passagerarfartyg kan kocken specialisera sig som kallskänka.
Oftast finns det bara en kock på fraktfartyg. På passagerarfartygen beror antalet kockar på hur stort fartyget är och på t.ex. stora bilfärjor behövs det flera kockar.
Utbildning
Man kan avlägga grundexamen i hotell- och restaurangbranschen, restaurangkock, vid en yrkesläroanstalt på andra stadiet. Därtill krävs den säkerhetsutbildning som sjöfartsbranschen förutsätter, vilken kan ingå i examen.
Behörighetskrav
För behörighetsbrev för fartygskock krävs att man fyllt 17 år och avlagt utbildning till fartygskock. Behörighetsbrevet för fartygskock gäller tillsvidare. Läroanstalten som tillhandahåller sjöfartsutbildningen skriver ut ett intyg över utbildningen till fartygskock. Därutöver krävs ett giltigt hygienpass.